söndag 23 januari 2011

Sosial etikket er ikke lett!

Det finnes utallige såkalte regler for hva man skal eller ikke skal gjøre, mange av de reglene ligger på det sosiale, hva ”vi” akseptere og ikke aksepterer i det sosiale livet.

Fedme for eksempel, om noen sier til en at, - wow har du tapt noen kilo?
Da skal man etter reglene reagere positivt og bli glad, fordi det forventes at alle vil være tynne.
Sier noen derimot, -wow du har lagt på deg, du ser godt ut!
Eller – nei se på tykkebærta nu får du vel slutte å ete, etterfulgt av et smil man ikke helt vet om det er hånlig eller bare godt ment.

Alle er såkalt i mot stress og press mot overvektige mennesker, hvorfor kommenterer vi hele tiden at folk skal være glade om vi mener de har tapt en kilo eller ti da?

Alkohol, noe de fleste nyter etter fylte 20 år, ja for man skal ikke drive og nyte alkohol før, det er jo ikke lov det og ikke blir du møtt med sosial aksept heller om du har likør rennende nedover haken.

Men etter du har passert den alderen du kan kjøpe og fortære likører og annet snadder fra flasker og dunker så må du ikke tru du kan drikke utover de forventede sosiale uskrevne regler heller.

Det passere seg altså ikke å drikke så mye i voksen alder at du sier ting du ellers ikke hadde våget å si i edru tilstand eller at du muligens føler en intens trang til å danse halvnaken til andres forbausende blikk.
En skal drikke eller helst sippe til rødvin, smatte på Cognacen og la likøren vandre gjennom munnhulen for den svelges.

Og den sosiale etikett forbyr at du har drukket så mye eller at du ikke tåler alkohol at du blir alkoholist.
Ikke mange vil ha en avholdsmann til bords, hva skal man liksom snakke om da?
En edru mann mens en selv endelig får ta et glass å slippe seg litt løs, skrekk å gru.

Ta en festrøyk er derimot faktisk sosialt akseptert, men møt ikke opp på en fest og fortell at du ikke klarte å slutte å røyke i år heller.

Nei, vi er voksne, men vi klarer aldri helt å lære alle sosiale uskrevne regler fordi de har en tendens til å forandres i tid å utide, mot dem er vi alle som små barn på skjelvende bein.

Sosial etikett, nei det er ikke lett, det finnes tross alt regler for slikt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar